Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli kurczak po myśliwsku w bogatym pomidorowym sosie, tradycyjne danie toskańskie
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5021
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154712
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 431
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5021
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154712
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 431
Składniki
Nogi kurczaka przekroić w stawach, podzielić na udka i pałki. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Cebulę, marchewkę i pieczarki pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę.
W rondlu rozgrzać oliwę, kłaść kawałki kurczaka, smażyć na rumiano. Następnie dodać cebulę, marchewkę, pieczarki, czosnek, tymianek, rozmaryn i oregano. Smażyć do momentu aż warzywa zaczną mięknąć.
Do rondla wlać wino i dusić przez 6-8 minut. Dodać krojone pomidory i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
Po tym czasie do sosu wrzucić oliwki, gotować kolejne 10-15 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię.
Kurczaka cacciatore można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, polentą lub z pajdą chleba.