Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Arizona jest idealnie doprawiony, chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Stanowi wyjątkową przystawkę czy przekąskę, którą przyrządzisz w mniej niż 30 minut. Oczywiście koniecznie musisz tego kurczaka podać z ulubionymi sosami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10633
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13011
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4766
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10633
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13011
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4766
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go na mniejsze kawałki wielkości 1-2 kęsów.
W dużej misce wymieszaj maślankę, sól, pieprz, paprykę i sos tabasco. Dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj całość do całkowitego pokrycia mięsa. Umieść w lodówce na 1-4 godziny.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki panierki w szczelnym worku strunowym. Wkładaj do niego po kilka kawałków kurczaka. Zamknij, wstrząśnij i wyjmij kawałki. Odkładaj je na blaszkę i przykryj wilgotnymi ręcznikami papierowymi, czystą ściereczką lub kawałkiem papieru pergaminowego.
Duży żeliwny garnek napełnij olejem na co najmniej 5 cm wysokości. Podgrzej do osiągnięcia temperatury 180 st. Celsjusza. Szczypcami wkładaj ostrożnie po 3-4 kawałki kurczaka i smaż je z obu stron przez kilka minut, do uzyskania głębokiego, złotego odcienia.
Po usmażeniu odkładaj kurczaka na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Kurczaka Arizona podawaj od razu po przyrządzeniu lub następnego dnia na zimno.