Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stripsy KFC - przepis na prawdziwą panierkę w domu. Podane w burgerze z dodatkiem świeżych warzyw i sosu musztardowo-chrzanowego.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 212
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 212
Składniki
Piersi z kurczaka oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski i przekładamy na głęboki talerz. Wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak żeby kurczak pokrył się równomiernie przyprawami. Do drugiej wysokiej miski wsypujemy mąkę i przekładamy przyprawionego kurczaka. Obtaczamy w głębokiej mące około 20 razy. Do trzeciej miski wlewamy zimną wodę (najlepiej dorzucić kilka kostek lodu). Kurczaka przekładamy z mąki na stalowe sito i zanurzamy na kilka sekund w lodowatej wodzie. Po tym czasie wrzucamy z powrotem do mąki i obtaczamy jeszcze raz, tak z 20 razy. Po tym czasie wyciągamy i otrzepujemy z nadmiaru mąki. Do małego wysokiego garnka wlewamy olej, tak do połowy. Kurczaka wkładamy na rozgrzany olej porcjami i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minut i 20 sekund. W połowie czasu możemy przemieszać w garnku. Usmażone stripsy wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki na sos mieszamy. Bułki przekrawamy na pół, kładziemy środkiem na rozgrzanej patelni i podpiekamy aż będą zarumienione. (przepis na pyszne bułki do hamburgerów znajdziecie na moim blogu) Składanie Chickena zaczynamy od posmarowania sosem podpieczonych części bułek następnie warzywa ,kurczak i ser.