Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli po świątecznych pysznościach macie ochotę na coś lżejszego i zdrowszego to mam dla Was idealną propozycję. Zapraszam na wyrazistą w smaku pierś z kurczaka z mnóstwem warzyw i mało kalorycznym ryżem. Z pewnością zasmakuje również dzieciom.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 746
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 746
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Obie cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zamarynować, a więc dodać cebulę, czosnek, przyprawy (curry, paprykę słodką i ostrą), doprawić solą i pieprzem i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i marynować przez kilka godzin.
Ryż ugotować z solą wg. opisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucić zamarynowane mięso i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać papryki, po ok. 10 minutach dodać cukinię, a po chwili pomidory. Całość smażyć na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnie wrzucić zamarynowane mięso i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać papryki, po ok. 10 minutach dodać cukinię, a po chwili pomidory. Całość smażyć na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Tuż przed końcem smażenia mięsa i kurczaka, dodać ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Ważne, aby nie rozgotować warzyw.
Smacznego :)