Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego kurczaka duszonego w czerwonym winie i pomidorach z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i bazylii. Całość świetnie komponuje się z makaronem fusilli.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 142
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 142
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Składniki
Kurczaka oczyszczamy z włókiem i błonek , kroimy w kostkę i obsypujemy go solą ziołową, pieprzem i suszoną bazylią.
Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Cebule czerwone kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, na której wcześniej smażyliśmy kawałki kurczaka.
Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory w puszce, 200 ml czerwonego wina, 1,5 łyżeczki cukru brzozowego*, mieszamy i od momentu zagotowania, dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. * możemy użyć także cukru trzcinowego
Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka, 1 łyżeczkę bazylii oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
Na sam koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem fusilli i listkami świeżej bazylii. Życzę smacznego! :)