Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony z jabłkami i cydrem

Kurczak duszony z jabłkami i cydrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 55

Świetny pomysł na kurczaka, ale też alternatywa dla tradycyjnego gulaszu, ponieważ z dodatkiem jabłek i cydru równie dobrze smakuje łopatka wieprzowa lub szynka.

Składniki

  • 60 dag mięsa z udek kurczaka
  • 2 średnie jabłka
  • 2 cebule
  • 200 ml cydru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak duszony z jabłkami i cydrem

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze części. przypraw solą i pieprzem, podsmaż na oleju, po czym odstaw na bok.

  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę (lub jeśli wolisz w piórka) cebulę, dodaj pokrojone w ósemki lub półplasterki jabłka i smaż przez chwilę, po czym wlej cydr.

  3. Na patelnię przełóż mięso z kurczaka, przykryj i duś przez chwilę, aż cydr nieco odparuje,a mięso zmięknie. Jabłka nie powinny się rozpadać. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń