Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniutkie, rozpływające się w ustach mięsko, do tego nie wymaga dużo zachodu.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5688
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 106
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 603
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5688
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 106
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 603
Składniki
Udka myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, cebulę też kroimy w półplasterki.
Udka obtaczamy w mące i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony - przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulkę, po około 3 minutach dokładamy pieczarki i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy to do udek, podlewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa
Udka wyciągamy z sosu, odkładamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos. Śmietanę mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki i wlewamy do sosu, gotujemy do chwili aż zgęstnieje i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Przekładamy udka z powrotem do sosu i jeszcze przez minutke - dwie trzymamy na ogniu.
Ja podałam z gotowanymi ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym, ale myślę, że ziemniaki można zastąpić ryżem. Smacznego :)