Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 2033

Danie smaczne, choć zbyt mączne jak dla mnie. Popularne w USA, w Chinach raczej niekoniecznie…

Składniki

  • 500 g filetu z kurczak pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki
  • 5 łyżek olej do smażenia (na głębokim tłuszczu)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 papryczki chili, bez nasioin
  • 2 cebulki dymki, pokrojone
  • 3 łyżki octu ryżowego (składnik sosu)
  • 2,5 łyżki jasnego sosu sojowego (składnik sosu)
  • 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego (składnik sosu)
  • 1 łyżka sosu hoisin (składnik sosu)
  • 1/4 filiżanki wody (składnik sosu)
  • 2 łyżki cukru (składnik sosu)
  • szczypta mąki (składnik sosu)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka marynujemy 15 minut w occie ryżowym i soli. W międzyczasie w osobnym naczyniu łączymy składniki sosu i odstawiamy na bok.

  2. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej do smażenia, kurczaka otaczamy w 4 łyżkach mąki i smażymy na głębokim oleju aż będzie brązowy. Zdejmujemy z ognia i osuszamy na papierowym ręczniku.

  3. Wok , patelnie czyścimy i rozgrzewamy na niej 1 łyżkę oleju. Smażymy imbir, czosnek i czyli przez około 1,5 minuty. Następnie dodajemy do woka przygotowany wcześniej sos. kiedy zacznie się gotować, dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy chwilę na patelni.

  4. Na koniec dodajemy dymkę i podajemy natychmiast.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń