Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To oryginalnie pochodzace z Bangladeszu danie jest szybkie latwe i tanie w przygotowaniu, bardzo smaczne i niskokaloryczne.Polecam kazdemu miloscinkowi kuchni orientalnej.
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 41
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 21
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 813
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2789
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 41
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 21
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 813
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2789
Składniki
Cebule kroimy na grube kostki,czosnek drobno siekamy.piers z kurczaka kroimy na sredniej wielkosci kawalki (odpowiednie na jeden kes).Na rozgrzana patelnie/garnek wlewamy 2 lyzki oliwy i wrzucamy cebule gdy zacznie sie rumienic dorzucamy czosnek smazymy na srednim ogniu ok 2 minut tak zeby czosnek sie nie przypalil i dodajemy kurczaka.Podsmazamy mieso przez 5 minut po czym dodajemy kurkume i chilli (kazdy moze dodac chilli wedlug uznania w zaleznosci od tego jaki stopien ostrosci lubi ) staramy sie by mieso z przyprawami nie przywieralo do dna.Po 5-7 minutach dolewamy pomidory dokladnie mieszamy mozna delikatnie osolic i dusimy pod przykryciem na srednim ogniu przez 20 minut.
W miedzyczasie pluczemy ryz do mometu,az woda przestanie byc metna zeby usunac cala skrobie.Przekladamy ryz do garnka i zalewamy go 200ml wody, wrzucamy kardamon (mozna tez dodac odrobine kurkumy zeby ryz zabarwil sie na zolto i nabral bardziej orientalnego smaku) nastawiamy najwiekszy ognien i w momecie gdy ryz sie zagotuje przykrywamy garnek i zmniejszamy temperature na srednia.W moim przypadku jest to ryz pilau ktoremu wystarczy 10 minut na srednim ogniu.Gdy ryz jest gotowy sciagamy go z palnika i odstawiamy bez zdejmowania pokrywki.
Po 20 minutach odkrywamy patelnie/garnek i dokladnie wszystko mieszamy, nadal na srednim ogniu smazymy wszystko ok 10 minut zeby odparowala niepotrzebna woda.Na sam koniec doslownie 4-5 minut przed sciagnieceiem z palnika dodajemy kmin , kolendre i imbir.Dosalamy do smaku.Mozna tez dodatkowo dodac swiezo posiekana kolendre.
Danie mozna serwowac z dodatkiem lub bez ja proponuje swiezy groszek i grilowana cukinie. Smacznego :)