Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Karaage wywodzi się z kuchni japońskiej, a nazwa odnosi się bezpośrednio do sposobu przygotowywania. Wystarczy dobrze zamarynować mięso, a następnie bez dodatkowej panierki, usmażyć je na głębokim tłuszczu. Dzięki temu jest łatwy w przyrządzeniu, a także niesamowicie chrupiący.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Składniki
W średniej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i olej sezamowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir na tarce.
Mięso z udek z kurczaka podziel na mniejsze części. Posól, popieprz, a następnie posyp papryką słodką i ostrą w proszku. Mięso umieść w misce i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Odsącz delikatnie udka z kurczaka z marynaty. Następnie każdy kawałek obtocz w mące.
Rozgrzej grubą warstwę oleju na głębokiej patelni. Smaż partiami z każdej strony aż kurczak będzie miał złotą i chrupiącą panierkę. Odsącz nadmiar tłuszczu z pomocą ręcznika papierowego.
Kurczak Karaage najlepiej smakuje z majonezem, według tradycyjnej japońskiej receptury. Opcjonalnie można dodać do niego cukier i sok z cytryny.