Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Karaage wywodzi się z kuchni japońskiej, a nazwa odnosi się bezpośrednio do sposobu przygotowywania. Wystarczy dobrze zamarynować mięso, a następnie bez dodatkowej panierki, usmażyć je na głębokim tłuszczu. Dzięki temu jest łatwy w przyrządzeniu, a także niesamowicie chrupiący.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15780
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4763
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 460
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15780
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4763
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 460
Składniki
W średniej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i olej sezamowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir na tarce.
Mięso z udek z kurczaka podziel na mniejsze części. Posól, popieprz, a następnie posyp papryką słodką i ostrą w proszku. Mięso umieść w misce i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Odsącz delikatnie udka z kurczaka z marynaty. Następnie każdy kawałek obtocz w mące.
Rozgrzej grubą warstwę oleju na głębokiej patelni. Smaż partiami z każdej strony aż kurczak będzie miał złotą i chrupiącą panierkę. Odsącz nadmiar tłuszczu z pomocą ręcznika papierowego.
Kurczak Karaage najlepiej smakuje z majonezem, według tradycyjnej japońskiej receptury. Opcjonalnie można dodać do niego cukier i sok z cytryny.