Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najlepszy kurczak, jakiego jadałam. Niezwykle chrupiąca panierka i mięciutkie, delikatne mięso w środku. Taki obiad mogłabym jeść niemal codziennie. Sekret smaku tkwi w jednym składniku - panko. Zastąpiłam nim tradycyjną bułkę tartą. Jest to nic innego jak grubo mielone pszenne pieczywo. Panko możemy dostać w dużych sieciach supermarketów lub w sklepie z orientalną żywnością. Jeśli nie macie jednak czasu na poszukiwania, warto przygotować ją samodzielnie z rozdrobnionego czerstwego chleba tostowego bez skórki, który wysuszycie np. w piekarniku.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 540
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1283
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 293
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 540
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1283
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 293
Składniki
Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na kotlety. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego - panierkę panko.
Filety z piersi kurczaka obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku i przekładamy do panierki panko.
Kurczaka katsu smażmy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor (po około 2-3 min z każdej strony).
Usmażonego kurczaka kastu podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej występuje na talerzu z ryżem i lekką sałatką.