Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka i nietypowym połączeniem papryki, orzeszków ziemnych i chili. Świetnie pasuje do białego lub brązowego ryżu czy makaronu.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 309
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1436
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 453
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1160
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 309
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1436
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 453
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1160
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż go do miski i dodaj do niego sherry, sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Wszystko wymieszaj razem, tworząc marynatę. Odstaw mięso do lodówki na 30 minut.
Łyżkę oleju rozgrzej na dużej patelni lub w woku. Smaż kurczaka na złoty kolor, małymi partiami. Odłóż mięso na talerz, by odpoczęło.
Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną. Smaż do miękkości przez ok. 3-4 minuty, często mieszając. Dodaj szalotki, orzeszki ziemne i papryczki chili. Gotować wszystko jeszcze przez 1 minutę. Przełóż do miski.
Przygotuj sos. W małej miseczce rozgnieć fasolę widelcem lub zblenduj ją. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, cukier, ocet, bulion, sos chili i mąkę kukurydzianą. Wszystko wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Na tę samą patelnię wylej sos. Gotować na małym ogniu, aż płyn nie zgęstnieje. Dodaj uprzednio przygotowane mięso i warzywa. Podgrzewaj wszystko przez 1-3 minuty.