Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj genialny patent Ewy Wachowicz na przygotowanie niezwykle soczystego kurczaka z pyszną chrupiącą skórką. Kluczem do sukcesu jest nie tylko odpowiednio doprawione masło, ale także sposób, w jaki należy je rozsmarować na mięsie. Przepis pochodzi z 506. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18279
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3389
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2623
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 236
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 371
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18279
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3389
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2623
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 236
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 371
Składniki
Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć.
Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka. W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować. Trochę masła dać do środka.
Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Nóżki związać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli.
Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.