Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj genialny patent Ewy Wachowicz na przygotowanie niezwykle soczystego kurczaka z pyszną chrupiącą skórką. Kluczem do sukcesu jest nie tylko odpowiednio doprawione masło, ale także sposób, w jaki należy je rozsmarować na mięsie. Przepis pochodzi z 506. odcinka programu "Ewa gotuje".
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 141
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 91
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 39
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 141
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 91
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 39
Składniki
Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć.
Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka. W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować. Trochę masła dać do środka.
Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Nóżki związać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli.
Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.