Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na słodko z bananami i mango

Kurczak na słodko z bananami i mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1195

Dodano:

Odsłon: 2076

Kurczak tak przygotowany jest pyszny. Na słodko, ale z nutą czosnku i imbiru. Można podać np. z ryżem.

Składniki

  • filet z kurczaka ok. 450 g ( podwójna pierś )
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 banany
  • mango
  • 3 łyżki sezamu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak na słodko z bananami i mango

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. W salaterce wymieszać sos sojowy z miodem, sokiem z cytryny, łyżką imbiru, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
    Banany obrać ze skórki i pokroić w kawałki ok. 2 cm. Mango obrać, wykroić pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i przełożyć mięso z całą zawartością salaterki. Smażyć na wolnym ogniu ok. 20 minut i mieszać od czasu do czasu. Jak ubędzie wyraźnie sosu to dodać banany i mango. Smażyć, mieszać kolejne kilka minut. Owoce nie mogą się rozpaść.
    Przed podaniem posypać sezamem uprażonym na suchej patelni. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń