Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34115
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1294
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113569
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34115
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1294
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113569
Składniki
Kurczaka myjemy, wysuszamy ręcznikiem, smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obsupujemy Wegetą, curry, przyprawą do kurczaka, papryką słoką (ważne dla koloru). Przygotowane skrzydełka i udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja piekę w brytfance), polewamy troszkę olejem i posypujemy majerankiem. Pieczemy w wysokiej temp. przez godzinę, co 10 minut trzeba polewać kurczaka tłuszczem (olejem), by nie wysechł. Słyszałam kiedyś, że jeżeli się owinie nózki i skrzydełka w plasterki słoniny, to kurczak nie raci wtedy swej soczystości. Jeszcze tego sama nie próbowałam, ale napewno spróbuję i wtdey ewentualnie zrobię dopiskę do przepisu. Smacznego!