Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony w całości na płasko
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1504
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231894
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1504
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231894
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Składniki
Kurczaka ułożyć na desce grzbietem do góry. Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć kręgosłup. Następnie usunąć chrząstkę spomiędzy piersi, uważając żeby nie przeciąć skóry. Tak przygotowanego kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła, wymieszać. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć połowę czosnkowego masła, resztą natrzeć kurczaka od wewnątrz.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na dnie brytfanny. Cytrynę pokroić w plastry. Kurczaka ułożyć na warstwie warzyw, obłożyć gałązkami rozmarynu i plastrami cytryny.
Piec przez około 1,5 godziny, polewając mięso co jakiś czas tworzącym się sosem.