Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki kurczaka dobrze przyprawione i pieczone w rękawie foliowym na poszatkowanym porze. Smacznie i prosto.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119145
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8889
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3213
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2952
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119145
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8889
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3213
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2952
Składniki
Udka i pałki z kurczaka (można użyć innych kawałków mięsa lub w innych proporcjach, np. same pałki) umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam każdy kawałek solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiłam je na chwilę. Pora umyłam i osuszyłam. Pokroiłam go w półplasterki. Do dużej blaszki 25x35cm włożyłam rękaw foliowy do pieczenia. Wsypałam do niego pokrojonego pora i rozłożyłam go równomiernie na dnie rękawa, aby tworzył spód do kurczaka. Na porze ułożyłam kawałki kurczaka, ścisło obok siebie. Rękaw zawiązałam i blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1 godziny i 15 minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, wtedy kurczak będzie miał bardziej chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem i polać powstałym podczas pieczenia sosem porowym. Sos można przed podaniem zblendować.