Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki kurczaka dobrze przyprawione i pieczone w rękawie foliowym na poszatkowanym porze. Smacznie i prosto.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 178
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 118
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3442
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 178
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 118
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3442
Składniki
Udka i pałki z kurczaka (można użyć innych kawałków mięsa lub w innych proporcjach, np. same pałki) umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam każdy kawałek solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiłam je na chwilę. Pora umyłam i osuszyłam. Pokroiłam go w półplasterki. Do dużej blaszki 25x35cm włożyłam rękaw foliowy do pieczenia. Wsypałam do niego pokrojonego pora i rozłożyłam go równomiernie na dnie rękawa, aby tworzył spód do kurczaka. Na porze ułożyłam kawałki kurczaka, ścisło obok siebie. Rękaw zawiązałam i blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1 godziny i 15 minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, wtedy kurczak będzie miał bardziej chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem i polać powstałym podczas pieczenia sosem porowym. Sos można przed podaniem zblendować.