Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki kurczaka dobrze przyprawione i pieczone w rękawie foliowym na poszatkowanym porze. Smacznie i prosto.
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 708
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1546
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1184
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 708
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1546
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1184
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 48
Składniki
Udka i pałki z kurczaka (można użyć innych kawałków mięsa lub w innych proporcjach, np. same pałki) umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam każdy kawałek solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiłam je na chwilę. Pora umyłam i osuszyłam. Pokroiłam go w półplasterki. Do dużej blaszki 25x35cm włożyłam rękaw foliowy do pieczenia. Wsypałam do niego pokrojonego pora i rozłożyłam go równomiernie na dnie rękawa, aby tworzył spód do kurczaka. Na porze ułożyłam kawałki kurczaka, ścisło obok siebie. Rękaw zawiązałam i blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1 godziny i 15 minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, wtedy kurczak będzie miał bardziej chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem i polać powstałym podczas pieczenia sosem porowym. Sos można przed podaniem zblendować.