Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystkich smakoszy piwa. To dość niezwykły przepis, który jednak potrafi wydobyć z tego mięsa wszystko, co najlepsze. Stałe polewanie kurczaka płynem sprawia, że jest on niezwykle kruchy i miękki. Skórka jednocześnie pozostaje chrupiąca i idealnie przypieczona.
Kurczaka dobrze oczyść z wnętrzności. Odetnij szyję i kuper. Osusz go papierowym ręcznikiem. Na kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem poprzedniego dnia) natrzyj go łyżeczką soli.
W rondelku rozpuść masło, a następnie je nieco przestudź. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.
Kurczaka nasmaruj przygotowaną marynatą, nie pomijając żadnego miejsca – także pod skrzydełkami i zagięciami udek.
Kurczaka „posadź” na otwartej puszce z piwem. Jeśli to konieczne, udka możesz związać nitką, by zapewnić mu większą stabilność. Całość umieść na dość głębokiej blaszce do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 2 godziny. Po upływie pierwszych 30 minut wsyp do puszki z piwem szczyptę soli. Ponawiaj tę czynność co ok. 15-20 minut.
Raz na ok. 30-45 minut możesz także polewać kurczaka płynem zebranym na brytfance.
Kiedy kurczak pieczony na puszce piwa będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika i pozwól mu chwilę odpocząć. Następnie przekrój go w okolicy mostka i delikatnie ściągnij z puszki.
Kurczaka pokrój na porcje i podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Świetny prosty, przepis na kurczaka w ciemnym piwie, musztardzie i miodzie, k...
Odsłon: 1558
Polecamy szczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło...
Odsłon: 432
Aromatyczna, smażona rybka - zdrowa i jednocześnie smaczna. W panierce z mąki...
Odsłon: 35
Kompozycja smakowa idealnie podkreśla subtelny smak karczochów.
Odsłon: 30
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 30
Aromatyczna, smażona rybka - zdrowa i jednocześnie smaczna. W panierce z mąki...
Odsłon: 35
Kompozycja smakowa idealnie podkreśla subtelny smak karczochów.
Odsłon: 30
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 30
Składniki
Kurczaka dobrze oczyść z wnętrzności. Odetnij szyję i kuper. Osusz go papierowym ręcznikiem. Na kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem poprzedniego dnia) natrzyj go łyżeczką soli.
W rondelku rozpuść masło, a następnie je nieco przestudź. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.
Kurczaka nasmaruj przygotowaną marynatą, nie pomijając żadnego miejsca – także pod skrzydełkami i zagięciami udek.
Kurczaka „posadź” na otwartej puszce z piwem. Jeśli to konieczne, udka możesz związać nitką, by zapewnić mu większą stabilność. Całość umieść na dość głębokiej blaszce do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 2 godziny. Po upływie pierwszych 30 minut wsyp do puszki z piwem szczyptę soli. Ponawiaj tę czynność co ok. 15-20 minut. Raz na ok. 30-45 minut możesz także polewać kurczaka płynem zebranym na brytfance.
Kiedy kurczak pieczony na puszce piwa będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika i pozwól mu chwilę odpocząć. Następnie przekrój go w okolicy mostka i delikatnie ściągnij z puszki. Kurczaka pokrój na porcje i podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Dania główne
Spaghetti Pak choi
Dania główne
Sałatka z kurczakiem, mango i sezamem
Dania główne
Filet z dorsza ze szpinakiem
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Cukinia z rurkami
Odsłon: 133
Spaghetti Pak choi
Proste spagetti pak choi
Odsłon: 27