Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystkich smakoszy piwa. To dość niezwykły przepis, który jednak potrafi wydobyć z tego mięsa wszystko, co najlepsze. Stałe polewanie kurczaka płynem sprawia, że jest on niezwykle kruchy i miękki. Skórka jednocześnie pozostaje chrupiąca i idealnie przypieczona.
Składniki
Kurczaka dobrze oczyść z wnętrzności. Odetnij szyję i kuper. Osusz go papierowym ręcznikiem. Na kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem poprzedniego dnia) natrzyj go łyżeczką soli.
W rondelku rozpuść masło, a następnie je nieco przestudź. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.
Kurczaka nasmaruj przygotowaną marynatą, nie pomijając żadnego miejsca – także pod skrzydełkami i zagięciami udek.
Kurczaka „posadź” na otwartej puszce z piwem. Jeśli to konieczne, udka możesz związać nitką, by zapewnić mu większą stabilność. Całość umieść na dość głębokiej blaszce do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 2 godziny. Po upływie pierwszych 30 minut wsyp do puszki z piwem szczyptę soli. Ponawiaj tę czynność co ok. 15-20 minut. Raz na ok. 30-45 minut możesz także polewać kurczaka płynem zebranym na brytfance.
Kiedy kurczak pieczony na puszce piwa będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika i pozwól mu chwilę odpocząć. Następnie przekrój go w okolicy mostka i delikatnie ściągnij z puszki. Kurczaka pokrój na porcje i podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.