Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uda kurczaka pikantne i lekko słodkie. Polecam.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14508
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19581
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14508
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19581
Składniki
Oczyszczone, umyte udka kurczaka umieścić w misce i zalać solanką. Na litr wody łyżka soli. Pozostawić na 2 godziny w lodówce.
Wyjąć udka, osuszyć papierowymi ręcznikami.
W miseczce wymieszać ketchup, majonez, dżem morelowy, musztardę. Pokryć udka marynatą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Warzywa oczyścić, obrać. Pokroić na małe kawałki. Umieścić w miseczce i dodać 2 łyżki oleju rzepakowego oraz przyprawę, pieprz i sól. Pomieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia/gęsiarki i na warzywach ułożyć udka kurczaka. Szczelnie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę 15 min. Na ostatnie 10 min odkryć kurczaka.
Podanego z warzywami kurczaka oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.