Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak po śląsku to danie, które robi się samo. Wystarczy dobrze doprawić kurczaka i skropić go sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskuje wspaniały, orzeźwiający aromat. Chrupiąca i aromatyczna skórka stanowi jego zwieńczenie. Usadowienie kurczaka na butelce z wodą gwarantuje miękkość i wilgotność wnętrza, zapobiega przesuszeniu mięsa. Tak przygotowany kurczak to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Składniki
Kurczaka umyj i oczyść od zewnątrz i od środka. Przetrzyj go papierowym ręcznikiem Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprósz wszystkimi przyprawami – od wewnątrz i zewnątrz. Skrop sokiem z cytryny. Pozostaw w lodówce na kilka godzin, nawet na całą dobę.
Butelkę o pojemności 330-500 ml oczyść z etykiet. Wlej do niej wodę po brzegi i „posadź” na nim kurczaka, szyjką do góry. Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz kurczaka przez ok. 2 godziny, do ładnego zrumienienia skórki.
Kurczaka zdejmij z butelki i połóż na półmisku. Oprósz listkami świeżego tymianku i rozmarynu. Danie podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami tymianku i rozmarynu, a także plasterkami cytryny. Pieczony kurczak po śląsku świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i lekkiej surówki.