Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony pod warzywną pierzynką

Kurczak pieczony pod warzywną pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3417

Dodano:

Odsłon: 365

Proste danie z piekarnika:podudzia z kurczaka pieczone wraz z cebulą, pieczarkami i papryką z dodatkiem ziół i przypraw. Możemy podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki

  • podudzia z kurczaka 3 szt
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 0,5 łyżeczki
  • mielony imbir 0,5 łyżeczki
  • mielony czosnek 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony 0,25 łyżeczki
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • pieczarki 20 dag
  • olej 1 łyżka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • oregano suszone 1 łyżeczka
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, obie papryki, imbir i czosnek. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

  2. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze pół plastry lub plastry. Pokrojone składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej, oregano i bazylię i mieszamy. Odstawiamy na godzinkę.

  3. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia a na nich przygotowane warzywa. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

  4. Potrawę pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na gorąco z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń