Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z piekarnika:podudzia z kurczaka pieczone wraz z cebulą, pieczarkami i papryką z dodatkiem ziół i przypraw. Możemy podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5633
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2895
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5633
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2895
Składniki
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, obie papryki, imbir i czosnek. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze pół plastry lub plastry. Pokrojone składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej, oregano i bazylię i mieszamy. Odstawiamy na godzinkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia a na nich przygotowane warzywa. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Potrawę pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na gorąco z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.