Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pysznego kurczaka.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11920
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11920
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Natrzeć kurczaka przyprawami. Do kurczaka wrzucić pół cebuli i czosnek (w całości). Do naczynia z kurczakiem wrzucić drugą połówkę cebuli i pokrojoną marchewkę. Wlać szklankę wody. Przykryć. Wstawić do piekarnika - 175°. Piec 1 godzina 45 minut.
Jeśli lubimy przyrumienioną skórkę, to po czasie pieczenia, ściągamy pokrywkę i zapiekamy pod grillem ok. 10 minut.
Kurczaka możemy podać np. z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jest to kurczak lekkostrawny, nie dodajemy tłuszczu. Smacznego Bonus! Do kurczaka można dodać wszystkie ulubione warzywa. Po upieczeniu uzyskamy sos który możemy zarobić tradycyjnie śmietaną, lub zblendować go z warzywami. Wszystkie wariacje dozwolone.