Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pysznego kurczaka.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12968
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14260
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5901
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12968
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14260
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5901
Składniki
Natrzeć kurczaka przyprawami. Do kurczaka wrzucić pół cebuli i czosnek (w całości). Do naczynia z kurczakiem wrzucić drugą połówkę cebuli i pokrojoną marchewkę. Wlać szklankę wody. Przykryć. Wstawić do piekarnika - 175°. Piec 1 godzina 45 minut.
Jeśli lubimy przyrumienioną skórkę, to po czasie pieczenia, ściągamy pokrywkę i zapiekamy pod grillem ok. 10 minut.
Kurczaka możemy podać np. z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jest to kurczak lekkostrawny, nie dodajemy tłuszczu. Smacznego Bonus! Do kurczaka można dodać wszystkie ulubione warzywa. Po upieczeniu uzyskamy sos który możemy zarobić tradycyjnie śmietaną, lub zblendować go z warzywami. Wszystkie wariacje dozwolone.