Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 668 Ocena: 5885

Dodano:

Odsłon: 1011

Pomysł na pysznego, kruchego i soczystego kurczaka w marynacie jogurtowej, która podczas pieczenia zamienia się w pyszny sos. Proste w przygotowaniu danie ale długo trzeba czekać by wyjąć z piekarnika:) W sam raz dla początkujących kucharzy:)

Składniki

  • kurczak /pałki, ćwiartki/ 1,2 kg
  • jogurt naturalny 250 ml
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • marchew 1 szt duża
  • surówka:
  • jabłka 2 szt
  • kapusta kiszona 40 dag
  • cukier 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej

Przygotowanie

  1. Jogurt naturalny mieszamy z papryką słodką, papryką ostrą, curry, solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy kawałki mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając pokrojoną w słupki marchwią. Jeśli pozostanie nam marynata zalewamy nią mięso w naczyniu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, wstawiamy przykryte naczynie z przygotowanym kurczakiem i pieczemy : pałki ok. 60 min a ćwiartki 70 min.Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 min - do zrumienienia.
    Surówka: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy odciśniętą z soku i poszatkowaną kapustę kiszoną, olej, cukier i ewentualnie pieprz. Mieszamy.
    Kurczaka podajemy z surówką oraz ziemniakami lub ryżem.

    *Kurczak wychodzi lekko pikantny dlatego do surówki proponuję dodać nieco więcej cukru niż zazwyczaj:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń