Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony w młodej kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny sezonowy obiad. Filet z kurczaka z dodatkiem wędzonego boczku wygląda znakomicie. Zróbcie koniecznie.
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocnie...
Odsłon: 841
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 238
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 111
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocnie...
Odsłon: 841
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 238
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 111
Składniki
Filet z kurczaka kroję na dość duże plastry lecz nie rozbijam. W misce umieszczam oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy. Dokładam mięso i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na ok. 40 minut. W tym czasie na maśle podsmażam cebulę. Szatkuję również młodą kapustę. Przygotowuję sos. W misce umieszczam śmietanę, wodę, mąką oraz przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Po 40 minutach wykładam mięso z marynaty i każdy kawałek obtaczam w plastrze wędzonego boczku. Całość podsmażam na patelni z każdej strony kilka minut. Przygotowuję naczynie do zapiekania. Delikatnie natłuszczam i wykładam poszatkowaną kapustę oraz podsmażoną cebulę. Całość solę a następnie układam mięso. Wylewam sos i zapiekam ok. 40 minut.