Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony z warzywami w rękawie jest daniem bardzo prostym w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujesz wszystkie składniki i wrzucisz je do rękawa. Dzięki takiemu pieczeniu wszystko zachowuje naturalną wilgotność i aromat. Mięso jest soczyste, a warzywa aromatyczne.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4919
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419078
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4919
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419078
Składniki
Udka oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą, pieprzem.
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (jak na grubsze frytki). Cebulę pokrój w piórka, por w półplasterki, a seler w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, wino, musztardę, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu.
Tak przygotowaną marynatą polej warzywa i kurczaka, dokładnie wymieszaj, aby wszystko było równomiernie pokryte.
Całość przełóż do rękawa do pieczenia, zepnij jego końce i ułóż na blasze. Wierzch rękawa delikatnie nakłuj w kilku miejscach, aby para mogła uchodzić.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut. Ostrożnie przetnij worek i zostaw jeszcze na 10 minut, aby wierzch się delikatnie zarumienił.
Kurczaka pieczonego z warzywami w rękawie przełóż na półmisek, polej powstałym sosem.