Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony z ziemniakami to proste, „jednogarnkowe” danie dla 2-4 osób. Jeśli chcesz, by mięso było bardziej soczyste i aromatyczne, zamarynuj je dzień wcześniej. Jeśli nie masz takiej możliwości, pozostaw je w marynacie chociaż na czas przygotowania warzyw. Do poniższego dania możesz użyć dowolnej mieszanki przypraw. Jeśli nie masz ulubionej – sprawdzi się gotowa przyprawa do ziemniaków.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3385
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3385
Składniki
Połącz olej z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do nich przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, zioła prowansalskie i trochę soli. Opłucz i osusz podudzia z kurczaka. Natrzyj je dokładnie marynatą i odłóż na co najmniej pół godziny (najlepiej na całą noc – wówczas przełóż mięso do lodówki, a przed dalszą obróbką ogrzej do temperatury pokojowej).
Obierz ziemniaki i pokrój na półplasterki. W taki sam sposób postąp z cebulą.
Opłucz pomidorki koktajlowe i pokrój na połówki.
Natłuść (możesz spryskać oliwą) dno naczynia żaroodpornego i przełóż do niego wszystkie warzywa. Spryskaj oliwą z wierzchu i dopraw przyprawą do ziemniaków. Możesz dodatkowo posolić, ale uważaj, większość przypraw do ziemniaków zawiera już sól! Przemieszaj warzywa i rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach ułóż podudzia z kurczaka.
Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz bez przykrycia przez około 45 minut. Co pewien czas przemieszaj warzywa szpatułką i obróć mięso na druga stronę.