Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony z ziemniakami to proste, „jednogarnkowe” danie dla 2-4 osób. Jeśli chcesz, by mięso było bardziej soczyste i aromatyczne, zamarynuj je dzień wcześniej. Jeśli nie masz takiej możliwości, pozostaw je w marynacie chociaż na czas przygotowania warzyw. Do poniższego dania możesz użyć dowolnej mieszanki przypraw. Jeśli nie masz ulubionej – sprawdzi się gotowa przyprawa do ziemniaków.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 425
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4498
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 337
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 437
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 425
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4498
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 337
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 437
Składniki
Połącz olej z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do nich przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, zioła prowansalskie i trochę soli. Opłucz i osusz podudzia z kurczaka. Natrzyj je dokładnie marynatą i odłóż na co najmniej pół godziny (najlepiej na całą noc – wówczas przełóż mięso do lodówki, a przed dalszą obróbką ogrzej do temperatury pokojowej).
Obierz ziemniaki i pokrój na półplasterki. W taki sam sposób postąp z cebulą.
Opłucz pomidorki koktajlowe i pokrój na połówki.
Natłuść (możesz spryskać oliwą) dno naczynia żaroodpornego i przełóż do niego wszystkie warzywa. Spryskaj oliwą z wierzchu i dopraw przyprawą do ziemniaków. Możesz dodatkowo posolić, ale uważaj, większość przypraw do ziemniaków zawiera już sól! Przemieszaj warzywa i rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach ułóż podudzia z kurczaka.
Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz bez przykrycia przez około 45 minut. Co pewien czas przemieszaj warzywa szpatułką i obróć mięso na druga stronę.