Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po arabsku

Przepis dnia 2014-05-20
Kurczak po arabsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5365

Dodano:

Odsłon: 9505

Orientalna potrawa, aromatyczna i przepyszna. Jest to moja zmodyfikowana wersja dania typu tadżin, przyrzadzanego w naczyniu o tej samej nazwie. Foremka zaroodporna tez spelni te funkcje jesli ja nakryjemy folia aluminiowa.

Składniki

  • 1 kurczak
  • 3 duże cebule
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • kilka lasek cynamonu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść daktyli
  • garść rodzynek
  • kilka listków mięty
  • szafran
  • 1 cytryna
  • 300 ml rosolu z kury
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyc, wysuszyc i podzielic na równe czesci. Obrac cebule i pokroic na 6 czesci ( musza byc dosyc duze, aby sie nie rozpadly w czasie pieczenia )
    Do formy wlozyc najpierw cebule, potem czastki kurczaka.
    Nastepnie robimy ze wszystkich skladników marynate, dodajemy do niej cytryne pokrojona na spore kawalki i rosól z kury.
    Zalewamy marynata kurczaka i wszystko przykrywamy folia aluminiowa.
    Pieczemy w temp. 180° C ok. 1,5 godz.
    Po 1,5 godz. zdejmujemy folie, ew. dodajemy troche rosolu i pieczemy bez przykrycia dalsze 30-45 min. w temp. 160° C

  2. Podajemy z ryzem, kuskusem albo z chlebem, który nasaczony sosem jest przepyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patros 23 maja 2014 Zapewne smakuje wyśmienicie. Bardzo ciekawy przepis, wart wypróbowania.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 maja 2014 Pycha! kolejna zachwycająca propozycja! :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń