Kurczak po bułgarsku to niezwykle ciekawe i aromatyczne danie. Delikatne i soczyste mięso zostało pokryte słono-ostrą glazurą miodową. Dodatek ostrych papryczek mocno podkręca smak tego dania. Nie mogło też zabraknąć natki pietruszki, która jest niemal obowiązkowym składnikiem każdej potrawy bałkańskiej. Całość nie tylko wspaniale smakuje, ale także pięknie wygląda: słonecznie i kolorowo. Potrawę przyrządza się bardzo szybko i niemal samo. Stanowi wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Kurczak po bułgarsku
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 500 g ziemniaków do pieczenia
- 75 ml płynnego miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 papryczki jalapeno lub chili
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 500 g ziemniaków do pieczenia
- 75 ml płynnego miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 papryczki jalapeno lub chili
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Etapy przygotowania
Ziemniaki umyj. Starsze bulwy obierz, młodsze dobrze wyszoruj i pozostaw w skórkach. Pokrój je na ósemki. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. W osobnej miseczce wymieszaj: miód, ocet, oregano i bazylię. Posmaruj kurczaka połową tak przygotowanej mieszanki.
Wokół kurczaka umieść ziemniaki. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Piecz mięso przez 20 minut, a następnie posmaruj kurczaka drugą połową mieszanki miodowej. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut lub do momentu aż mięso będzie gotowe i ziemniaki miękkie.
Natkę pietruszki drobno posiekaj. Papryczki pokrój na plasterki. Kurczaka po bułgarsku podawaj na ciepło, z dodatkiem natki pietruszki i papryczek.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 259

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 360

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 825
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 259

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 360

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 825



Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 500 g ziemniaków do pieczenia
- 75 ml płynnego miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 papryczki jalapeno lub chili
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki umyj. Starsze bulwy obierz, młodsze dobrze wyszoruj i pozostaw w skórkach. Pokrój je na ósemki. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. W osobnej miseczce wymieszaj: miód, ocet, oregano i bazylię. Posmaruj kurczaka połową tak przygotowanej mieszanki.
Wokół kurczaka umieść ziemniaki. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Piecz mięso przez 20 minut, a następnie posmaruj kurczaka drugą połową mieszanki miodowej. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut lub do momentu aż mięso będzie gotowe i ziemniaki miękkie.
Natkę pietruszki drobno posiekaj. Papryczki pokrój na plasterki. Kurczaka po bułgarsku podawaj na ciepło, z dodatkiem natki pietruszki i papryczek.