Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po bułgarsku to niezwykle ciekawe i aromatyczne danie. Delikatne i soczyste mięso zostało pokryte słono-ostrą glazurą miodową. Dodatek ostrych papryczek mocno podkręca smak tego dania. Nie mogło też zabraknąć natki pietruszki, która jest niemal obowiązkowym składnikiem każdej potrawy bałkańskiej. Całość nie tylko wspaniale smakuje, ale także pięknie wygląda: słonecznie i kolorowo. Potrawę przyrządza się bardzo szybko i niemal samo. Stanowi wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1400
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12251
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1400
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12251
Składniki
Ziemniaki umyj. Starsze bulwy obierz, młodsze dobrze wyszoruj i pozostaw w skórkach. Pokrój je na ósemki. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. W osobnej miseczce wymieszaj: miód, ocet, oregano i bazylię. Posmaruj kurczaka połową tak przygotowanej mieszanki.
Wokół kurczaka umieść ziemniaki. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Piecz mięso przez 20 minut, a następnie posmaruj kurczaka drugą połową mieszanki miodowej. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut lub do momentu aż mięso będzie gotowe i ziemniaki miękkie.
Natkę pietruszki drobno posiekaj. Papryczki pokrój na plasterki. Kurczaka po bułgarsku podawaj na ciepło, z dodatkiem natki pietruszki i papryczek.