Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po hiszpańsku z makaronem

Kurczak po hiszpańsku z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 4093

Aksamitny paprykowy kurczak, słodko-ostry. Niebanalny smak i szybkie danie !

Składniki

  • Pierś z kurczaka 1 szt
  • Makaron 500 g
  • Pasta z papryki
  • Passata pomidorowa
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mąka 2 łyżki
  • Masło
  • Marchewka 2 szt
  • Fasolka biała 200 g
  • Zioła prowansalskie
  • Tymianek
  • Kminek
  • Mleko 100 ml
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Bulion paprykowy
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Ostra papryka lub sos piri piri
  • Musztarda francuska 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczak pokrojony, w soli i sosie sojowym - lodówka.

    Masło rozgrzane w garnku, dodać mąkę, mieszać, zalać bulionem paprykowym, mieszać. Odstawić.

    Patelnia -

    W kolejności: Marchewka, cebula, zioła, cukier - na olej. Po oddaniu aromatu dodać kurczaka, czosnek i smażyć.

    Po 5 minutach dodać sos paprykowy z mojego przepisu na sos paprykowy ( ugotowana papryka, zmielona, wysmażona na gorącym oleju z dużą ilością soli ).

    Smażymy i po czasie dodajemy passate pomidorową, sos a'la beszamel z garnka, ugotowany makaron i fasolkę.

    Można doprawić łyżeczką musztardy francuskiej a ostrość podkręcić kropelką piri-piri.
    Wedle uznania zabielamy odrobiną mleka lub śmietanki.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń