Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatne, słodkie i aromatyczne mięso . Kurczak w tej wersji smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Skuś się! Każdy potrzebuje czasem odrobinę słodyczy :)
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 826
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8211
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13067
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 408
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 135
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2255
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 826
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8211
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13067
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 408
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 135
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2255
Składniki
Podudzia maczamy w roztrzepanym jajku z 3 łyżkami mleka, potem w mące i układamy na rozgrzanym maśle. Smażymy z obu stron na złoto. W trakcie smażenia przygotowujemy sos.
Sos: Mieszamy ze sobą: sos sojowy, cukier i ocet.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, następnie układamy kurczaka smarując go z obu stron sosem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 40 min. Skrzydełka polewamy sosem z naczynia co 10- 15 min.
Ziemniaczki obieramy i gotujemy ok 10 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 30-40 min. W tym samym czasie co kurczaka.
Na talerzu układamy ziemniaki i kurczaka, którego polewamy sosem pozostałym po pieczeniu.
Smacznego!