Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8263
Dodano: 26.01.2012
Odsłon: 24655
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Podudzia maczamy w roztrzepanym jajku z 3 łyżkami mleka, potem w mące i układamy na rozgrzanym maśle. Smażymy z obu stron na złoto. W trakcie smażenia przygotowujemy sos.
Sos: Mieszamy ze sobą: sos sojowy, cukier i ocet.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, następnie układamy kurczaka smarując go z obu stron sosem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 40 min. Skrzydełka polewamy sosem z naczynia co 10- 15 min.
Ziemniaczki obieramy i gotujemy ok 10 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 30-40 min. W tym samym czasie co kurczaka.
Na talerzu układamy ziemniaki i kurczaka, którego polewamy sosem pozostałym po pieczeniu.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

konhambos 20 maja 2014Zgłoś do usunięcia
uwielbiam mieso na slodko. Przepis zabieram do ksiazki5 Kto głosował? | Odpowiedz

olina102 10 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię mięsa na słodko. Na dzisiaj wyszukałam twój przepis w moich ulubionych. Pozdrawiam5 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 26 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Mimo,iż nie przepadam za obiadami na słodko...Twój wygląda rewelacyjnie... 5
5 Kto głosował? | Odpowiedz