Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatne, słodkie i aromatyczne mięso . Kurczak w tej wersji smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Skuś się! Każdy potrzebuje czasem odrobinę słodyczy :)
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 591
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 344
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 591
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 344
Składniki
Podudzia maczamy w roztrzepanym jajku z 3 łyżkami mleka, potem w mące i układamy na rozgrzanym maśle. Smażymy z obu stron na złoto. W trakcie smażenia przygotowujemy sos.
Sos: Mieszamy ze sobą: sos sojowy, cukier i ocet.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, następnie układamy kurczaka smarując go z obu stron sosem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 40 min. Skrzydełka polewamy sosem z naczynia co 10- 15 min.
Ziemniaczki obieramy i gotujemy ok 10 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 30-40 min. W tym samym czasie co kurczaka.
Na talerzu układamy ziemniaki i kurczaka, którego polewamy sosem pozostałym po pieczeniu.
Smacznego!