Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kijowsku czy kotlet de volaille? Nie ma zgodności co do nazwy tego specjału. Jedno jest pewne – roladki drobiowe przygotowane według poniższego przepisu są wyśmienite!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2243
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3516
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1160
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2243
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3516
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1160
Składniki
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Połącz z masłem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie składniki.
Przełóż masło na kawałek folii spożywczej. Zawijając masło w folię, uformuj z niego walec o długości około 8-10 cm. Włóż na co najmniej godzinę do lodówki (lub na pół godziny do zamrażarki).
Oczyść filety z kurczaka z błonek i chrząstek. Każdą z pojedynczych piersi rozkrój wzdłuż na dwa płaty – nie rozkrawaj do końca, by otworzyć je jak książkę. Przykryj kawałki kurczaka folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem (przez folię).
Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozkrój schłodzone masło na 4 słupki. Każdy szczelnie owiń plastrem mięsa, tworząc roladkę.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na tyle dużo, by roladki zanurzyły się w nim co najmniej do połowy). Roztrzep w głębokim talerzu jajka z mlekiem. Wysyp na osobne talerze mąkę i bułkę tartą.
Obtocz każdą roladkę w mące (strzep nadmiar), a następnie w jajku i bułce tartej. Obsmaż krótko (1-2 minuty po każdej ze stron) na złocisty kolor na rozgrzanej patelni.
Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut.
Gotowe kotlety podawaj z ziemniaczanym purée i surówką.