Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kijowsku czy kotlet de volaille? Nie ma zgodności co do nazwy tego specjału. Jedno jest pewne – roladki drobiowe przygotowane według poniższego przepisu są wyśmienite!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 315
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11123
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3705
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1272
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 315
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11123
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3705
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1272
Składniki
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Połącz z masłem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie składniki.
Przełóż masło na kawałek folii spożywczej. Zawijając masło w folię, uformuj z niego walec o długości około 8-10 cm. Włóż na co najmniej godzinę do lodówki (lub na pół godziny do zamrażarki).
Oczyść filety z kurczaka z błonek i chrząstek. Każdą z pojedynczych piersi rozkrój wzdłuż na dwa płaty – nie rozkrawaj do końca, by otworzyć je jak książkę. Przykryj kawałki kurczaka folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem (przez folię).
Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozkrój schłodzone masło na 4 słupki. Każdy szczelnie owiń plastrem mięsa, tworząc roladkę.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na tyle dużo, by roladki zanurzyły się w nim co najmniej do połowy). Roztrzep w głębokim talerzu jajka z mlekiem. Wysyp na osobne talerze mąkę i bułkę tartą.
Obtocz każdą roladkę w mące (strzep nadmiar), a następnie w jajku i bułce tartej. Obsmaż krótko (1-2 minuty po każdej ze stron) na złocisty kolor na rozgrzanej patelni.
Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut.
Gotowe kotlety podawaj z ziemniaczanym purée i surówką.