Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w stylu meksykańskim, otulonym kwaskową nutą limonki. Danie jest pożywne i zdrowe, a co najważniejsze doskonale rozpieszcza nasze kubki smakowe niesamowitą grą aromatów i smaków użytych składników. Przepis pochodzi z e-booka "Przepisy Matki Natury" Hortex.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22063
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 96
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 375
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 102
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 156
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22063
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 96
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 375
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 102
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 156
Składniki
Kurczaka dzielimy na porcje: skrzydełko, udko, podudzie oraz pierś, którą możemy dodatkowo podzielić na 2 lub 3 części (w zależnosci od jej wielkości). Wszystkie części przekładamy do miski, obsypujemy je solą, pieprzem, słodką paryką i chili oraz dodajemy plasterki limnki - odstawiamy na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Zamarynowane części kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przekładamy je do garnka i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę meksykańską i dusimy do uzyskania miękkości przez warzywa. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym. Życzę smacznego! :)