Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w stylu meksykańskim, otulonym kwaskową nutą limonki. Danie jest pożywne i zdrowe, a co najważniejsze doskonale rozpieszcza nasze kubki smakowe niesamowitą grą aromatów i smaków użytych składników. Przepis pochodzi z e-booka "Przepisy Matki Natury" Hortex.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1298
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 813
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1425
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1298
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 813
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1425
Składniki
Kurczaka dzielimy na porcje: skrzydełko, udko, podudzie oraz pierś, którą możemy dodatkowo podzielić na 2 lub 3 części (w zależnosci od jej wielkości). Wszystkie części przekładamy do miski, obsypujemy je solą, pieprzem, słodką paryką i chili oraz dodajemy plasterki limnki - odstawiamy na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Zamarynowane części kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przekładamy je do garnka i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę meksykańską i dusimy do uzyskania miękkości przez warzywa. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym. Życzę smacznego! :)