Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 972 Ocena: 26425

Dodano:

Odsłon: 7178

Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w stylu meksykańskim, otulonym kwaskową nutą limonki. Danie jest pożywne i zdrowe, a co najważniejsze doskonale rozpieszcza nasze kubki smakowe niesamowitą grą aromatów i smaków użytych składników. Przepis pochodzi z e-booka "Przepisy Matki Natury" Hortex.

Składniki

  • Mieszanka meksykańska Hortex
  • 0,5 kurczaka
  • 0,5 limonki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • + ryż jaśminowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak po meksykańsku

Przygotowanie

  1. Kurczaka dzielimy na porcje: skrzydełko, udko, podudzie oraz pierś, którą możemy dodatkowo podzielić na 2 lub 3 części (w zależnosci od jej wielkości). Wszystkie części przekładamy do miski, obsypujemy je solą, pieprzem, słodką paryką i chili oraz dodajemy plasterki limnki - odstawiamy na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Zamarynowane części kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przekładamy je do garnka i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę meksykańską i dusimy do uzyskania miękkości przez warzywa. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 października 2015 Świetne nie tylko smakowo, ale też wizualnie. Pysznie i kolorowo <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń