Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć pogoda za oknem dalej nie rozpieszcza, zatęskniło mi się za grillowanym mięskiem z kurczaka. Odkurzyłam więc patelnię grillową i usmażyłam kurczaka po neapolitańsku.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 428
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6817
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242350
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 428
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6817
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242350
Składniki
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: ocet balsamiczny, czosnek, zioła włoskie, oliwę, sól i pieprz.
Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczyku. Nacieramy czosnkiem, ziołami włoskimi i odrobiną oleju. Zalewamy następnie marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły.
Patelnię gilową rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Zależnie od grubości piersi smażymy je po ok.7-9 min. z każdej strony. Osobno smażymy też plasterki czerwonej cebuli.
Piersi przekładamy na talerz. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (1 łyżkę) posiekane listki bazylii, parmezan, pomidorki pokrojone na połówki, cebulę. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po łyżce tej mieszanki. Dodatkowo posypujemy jeszcze startym parmezanem. Kurczak po neapolitańsku podajemy np. z ryżem. Smacznego!