Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednogarnkowe, pyszne, proste i sycące danie
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14222
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1647
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16241
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6543
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14222
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1647
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16241
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6543
Składniki
Opłukane udka dzielimy na dwie części (oddzielnie pałki i pozostałą cześć). Ziemniaki pokroić w talarki i lekko obgotować, cebule również kroimy w talarki, czosnek w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo, ziemniaki, cebulę, czosnek, udka, posypujemy przyprawami.
W ½ szklanki wody rozpuszczamy kostkę bulionu grzybowego i polewamy po całości. Całość zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut na 220 C. Po tym czasie na górę dajemy krojone pomidory z puszki, oraz groszek i znów zapiekamy przez 30 minut, ale już bez przykrycia. Można co chwilę podlać mięsko z góry, sosem który się wytworzy.