oczywiście to taka spolszczona wersja, uwielbiam chińskie smaki i próbuję zrobić coś fajnego w domu:)
Kurczak po syczuańsku
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- kilka łyżek oleju ( najlepiej olej sezamowy)
- 1 czerwona papryka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- kilka łyżek oleju ( najlepiej olej sezamowy)
- 1 czerwona papryka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego

Etapy przygotowania
pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałeczki, lekko osolić, oprószyć mąką kukurydzianą, podsmażyć na oleju. Kurczaka zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni uzupełnić olej, podsmażyć pokrojoną w paski paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać poszatkowna kapustę pekińską. Krótko podsmażać.
-przygotować sos: sos sojowy+ przyprawa pięć smaków+ pieprz syczuański zmielony lub utarty w moździerzu -do warzyw na patelni dodać kurczaka i sos, jeszce chwile podusić. Podawać z ryżem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 180

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 571

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 616
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 180

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 571

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 616



Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- kilka łyżek oleju ( najlepiej olej sezamowy)
- 1 czerwona papryka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałeczki, lekko osolić, oprószyć mąką kukurydzianą, podsmażyć na oleju. Kurczaka zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni uzupełnić olej, podsmażyć pokrojoną w paski paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać poszatkowna kapustę pekińską. Krótko podsmażać.
-przygotować sos: sos sojowy+ przyprawa pięć smaków+ pieprz syczuański zmielony lub utarty w moździerzu -do warzyw na patelni dodać kurczaka i sos, jeszce chwile podusić. Podawać z ryżem.
Niestety już zniknęły :-)
Dziękuję bardzo :-)
Ja i bez imprezy zakrapianej bym ich "pożarła"bo kocham śledziki pod każdą postacią -)
Sałatki śledziowe to coś dla mnie , pycha !!
ja też !