Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po tajsku to nic innego jak aromatyczne, delikatne mięso drobiowe w aksamitnym, ale pikantnym sosie curry. Danie możesz przygotować na wiele sposobów, dodając do niego ulubione warzywa – paprykę, bakłażana, marchewkę… Dobrze komponują się z nim także grzyby shitake albo swojskie pieczarki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj marynatę z oleju, sosu sojowego, 2 łyżeczek miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i świeżo startego kłącza imbiru. Pokrój mięso z piersi kurczaka na nieduże kawałki i zanurz w marynacie. Odstaw na godzinę. Obsmaż na patelni (razem z marynatą) na złocisty kolor.
Pokrój warzywa w dość cienkie słupki lub półplasterki. Podsmaż na maśle klarowanym w głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem. Dodaj do warzyw pastę curry, papryczkę chili, sproszkowane curry, wymieszaj i smaż przez chwilę.
Dodaj na patelnię kurczaka, wymieszaj z warzywami i zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania dopraw danie resztą miodu (nie musisz dodawać całej łyżeczki – do smaku), sokiem z limonki i solą. Jeśli uznasz, że jest zbyt pikantne, dodaj nieco słodkiej śmietany.
Podawaj kurczaka po tajsku z ryżem lub makaronem ryżowym.