Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pod marchewkową pierzynką

Kurczak pod marchewkową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 5048

Mięso z kurczaka niezwykle często gości na naszym stole, jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko znudzić. Tak więc dzisiaj proponujemy smakowitą wariację, czyli kurczak pod marchewkową pierzynką. Są to smażone filety z kurczaka otulone pyszną pierzynką ze słodko-ostrej marchewki oraz innych warzyw. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 600 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 600 gramów marchewki
  • 200 gramów selera
  • 2 łyżki keczupy łagodnego Pudliszki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 białe cebule
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Mięso dzielmy na mniejsze płaty, doprawiamy przyprawą do mięs, polewamy olejem i odstawiamy na 30 minut
    • Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
    • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka razem z warzywami
    • Dolewamy 1,5 szklanki wody, 4 łyżki oleju i całość gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie)
    • Po ugotowaniu dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzy cayenne, 150 gramów koncentratu oraz 2 łyżki ketchupu

  2. • Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli oraz pieprzu do uzyskania odpowiedniej ostrości
    • Kurczaka panierujemy w jaku, mące i bułce tartej a następnie smażymy na oleju przez klika minut do uzyskania złotego koloru
    • Gotowe warzywa wykładamy na talerz i przekładamy na przemian z kurczakiem, danie odstawiamy na 30 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń