Drób, to chyba najpopularniejsze mięso na polskich stołach. Klasyki przerabiamy przynajmniej kilka razy w miesiącu...a to filet w panierce, a to pieczone udka lub skrzydełka, w śmietanie, w sosie, z pomidorami...można by tu mnożyć przepisy, ale warto na jeden zwrócić szczególną uwagę. Kurczak pod kruszonką? Świetne urozmaicenie naszej "codziennej" kuchni. Przygotowanie to około 20 minut, pieczenie drugie tyle i mamy super danie, które zaskakuje swoim smakiem. Zaintrygowani i gotowi do czterdziestominutowego "wycisku" w kuchni? Gorąco polecam Arek Gie
Kurczak pod orzechową kruszonką
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g posiekanych orzechów włoskich

Etapy przygotowania
Filety z kurczaka oczyszczamy, gotujemy przez kilka minut w bulionie drobiowym. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, dodajemy do mięsa. Dodajemy śmietanę, posiekaną bazylię i 50 ml bulionu drobiowego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na pozostałym tłuszczu. Układamy pomiędzy mięsem. Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy orzechy, sól i pieprz do smaku. Rozkruszamy na mięsie i cukinii. Całość zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180°C

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 192

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 248

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 136
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 192

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 248

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 136



Składniki
- 500 g filetów z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Filety z kurczaka oczyszczamy, gotujemy przez kilka minut w bulionie drobiowym. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, dodajemy do mięsa. Dodajemy śmietanę, posiekaną bazylię i 50 ml bulionu drobiowego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na pozostałym tłuszczu. Układamy pomiędzy mięsem. Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy orzechy, sól i pieprz do smaku. Rozkruszamy na mięsie i cukinii. Całość zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180°C
Pyszności!
Brzmi pysznie , danie bardzo smakowite i kuszące. Super przepis, zapisany.;)
Bardzo smaczna propozycja
Uczta dla oczu i podniebienia 👌
super jedzonko :) brawo :)