Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pod serową pierzynką to prawdziwy rarytas dla wielbicieli sera. Nie jest to może danie odpowiednie dla osób, które skrzętnie liczą kalorie, ale nawet one raz na jakiś czas mogą sobie pozwolić na taki przysmak.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 173
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść błonek i chrząstek. Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół. Kawałki filetu z kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Zetrzyj żółty na tarce o grubych oczkach, a ser grana padano na tarce o średnich oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Wbij do miski jajko. Dodaj oba sery i czosnek. Wsyp oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uzyskaną masę dopraw solą i pieprzem.
Natłuść dno naczynia żaroodpornego oliwą z oliwek. Rozłóż w naczyniu kawałki kurczaka. Na każdym kawałku rozsmaruj porcję masy serowej.
Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz kurczaka przez 30 minut. Jeśli masz piekarnik z funkcją grilla, włącz go na ostatnich 5 minut pieczenia, by pierzynka się zarumieniła.
Podawaj kurczaka pod serową pierzynką udekorowanego posiekaną zieleniną. Do tak przygotowanego mięsa pasują ziemniaki w postaci purée lub frytek, ale też ryż albo kasza. Nie zapomnij wzbogacić posiłku o bukiet świeżych warzyw!