Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pod serową pierzynką to prawdziwy rarytas dla wielbicieli sera. Nie jest to może danie odpowiednie dla osób, które skrzętnie liczą kalorie, ale nawet one raz na jakiś czas mogą sobie pozwolić na taki przysmak.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2217
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 107
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 692
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2217
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 107
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 692
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść błonek i chrząstek. Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół. Kawałki filetu z kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Zetrzyj żółty na tarce o grubych oczkach, a ser grana padano na tarce o średnich oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Wbij do miski jajko. Dodaj oba sery i czosnek. Wsyp oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uzyskaną masę dopraw solą i pieprzem.
Natłuść dno naczynia żaroodpornego oliwą z oliwek. Rozłóż w naczyniu kawałki kurczaka. Na każdym kawałku rozsmaruj porcję masy serowej.
Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz kurczaka przez 30 minut. Jeśli masz piekarnik z funkcją grilla, włącz go na ostatnich 5 minut pieczenia, by pierzynka się zarumieniła.
Podawaj kurczaka pod serową pierzynką udekorowanego posiekaną zieleniną. Do tak przygotowanego mięsa pasują ziemniaki w postaci purée lub frytek, ale też ryż albo kasza. Nie zapomnij wzbogacić posiłku o bukiet świeżych warzyw!