Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Satay to nazwa tradycyjnego, indonezyjskiego dania, które składa się z kawałków mięsa nadzianych na patyczki bambusowe. Są one pieczone nad ogniskiem lub grillowane. Trochę przypominają nasze szaszłyki, ale bez dodatku warzyw. Te są podawane osobno jako dodatek. Kurczak satay z sosem orzeszkowym wyróżnia się bardzo intensywnym, lekko pikantnym smakiem. Dodatek sosu orzeszkowego przełamuje aromat nutą słoności i słodkości.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6476
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6476
Składniki
Polędwiczki z kurczaka szybko umyj i dokładnie osusz.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Połącz ze sobą mleko kokosowe z przyprawami. Kurczaka zamarynuj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Będzie jeszcze lepszy, jeśli zostawisz go np. na całą noc.
Przygotuj sos orzeszkowy. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp kurkumę, chili, curry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko razem przez ok. minutę.
Wlej na patelnię mleko kokosowe, miód i sok z limonki, a na koniec dodaj masło orzechowe. Wszystko wymieszaj, by sos miał jednolitą i gładką konsystencję. Dopraw solą.
Polędwiczki z kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków i grilluj z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Jeśli nie masz grilla możesz użyć patelni grillowej.
Mięso przełóż na talerz i podawaj wraz z sosem orzeszkowym. Całość udekoruj listkami świeżej kolendry.
Kurczak satay z sosem orzeszkowym będzie świetnie pasować z zielonym ogórkiem i plasterkami limonki.