Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak słodko-kwaśny

kurczak słodko-kwaśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 2045

Dodano:

Odsłon: 979

Soczyste mięso z chrupiącymi warzywami, w aromatycznym słodko-kwaśnym sosie.

Składniki

  • pierś z kurczaka - dwie nieduże
  • ananas - pół małego owocu
  • cebula - 1 szt
  • papryka - 1 czerwona i 1 zielona
  • imbir - kawałek korzenia
  • szczypiorek - pół pęczka
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • sok ananasowy - 300 ml
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • ocet winny - 2 łyżki
  • brązowy cukier - 2 łyżki
  • ketchup - 4 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt
  • mąka kukurydziana - 1 płaska łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kurczak słodko-kwaśny

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka, cebulę i paprykę pokroić na kawałki a imbir w cienkie plasterki. Mięso obtoczyć w mące kukurydzianej.

  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cebulę i imbir, smażyć 3-4 minuty. Dodać kurczaka, smażyć kolejne kilka minut do lekkiego zrumienienia mięsa.

  3. W międzyczasie zrobić sos. Około 100 ml soku ananasowego wymieszać z mąką kukurydzianą. Pozostały sok wlać do miski, dodać cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, ocet winny, sos sojowy i drobno posiekaną papryczkę chili,dokładnie wymieszać.

  4. Zawartość miski przelać na patelnię, dusić 2-3 minuty. Na koniec całość zagęścić mieszanką soku z mąką. Dodać pokrojony szczypiorek, podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń