Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak solentini

Kurczak solentini

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 291

Dodano:

Odsłon: 396

Piersi z kurczaka zapiekane z makaronem i mocarellą i bakłażanem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • bakłażan
  • makaron świderki
  • pomidory w puszcze
  • czosnek
  • bazylia
  • parmezan
  • wędzona szynka
  • mozzarella
  • marynata: Marynata: Sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, odrobina oleju
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, odrobina oleju – wymieszać
    Piersi z kurczaka dobrze wymieszać z marynatą i odstawić na 1- 2 godz.

  2. Obrać bakłażan – pokroić na krążki ok. 1,5 – 2 cm. , obtoczyć w panierce z mąki i bułki tartej (do panierki można dodać odrobinę soli i pieprzu) i jajku - usmażyć.

  3. Usmażyć pierś z kurczak z obu stron – 7 min.

  4. W osolonej wodzie ugotować makaron (świderki) al.’dente. Po ugotowaniu makaron wymieszać z odrobiną oleju.

  5. Przygotować sos:
    Do garnka wlać trochę oleju, dodać zmiażdżony czosnek i 1 puszkę obranych pomidorów (pomidory można rozbić robotem), doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i trochę świeżej bazyli.

  6. Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym:

    1/ makaron wymieszany z odrobiną sosu
    2/ starkowany parmezan
    3/ usmażony kurczak
    4/ wędzona szynka plastry – można dodać
    5/ bakłażany
    6/ sos pomidorowy
    7/ starkowany parmezan
    8/ bazylia
    9/ pokrojona na plastry mozzarella

  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20 min.

    Podawać na gorąco ze szparagami lub fasolką szparagową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń