Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak vindaloo

kurczak vindaloo

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 1432

Dodano:

Odsłon: 3786

Indyjskie danie z kurczaka marynowanego w aromatycznej i pikantnej mieszance przypraw i octu

Składniki

  • mięso z udek kurczaka - 500 g
  • cebula - 1 szt
  • papryczka chili - 1 szt
  • pomidory krojone - 400 g
  • olej - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • MARYNATA :
  • ocet winny - 3 łyżki
  • sok z limonki lub cytryny - 2 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • imbir - kawałek korzenia
  • płatki chili - 1 łyżeczka
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • kumin - pół łyżeczki
  • nasiona czarnej gorczycy - pół łyżeczki
  • cynamon - pół łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kurczak vindaloo

Przygotowanie

  1. Wymieszać suche składniki marynaty, wlać ocet winny i sok z limonki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir.

  2. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki, włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać. Przykryć folią, wstać do lodówki na kilka godzin.

  3. Cebulę pokroić w kostkę, papryczkę chili drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chili, smażyć kilka minut do zeszklenia. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą, smażyć 4-5 minut.

  4. Do kurczaka dodać krojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 20 minut.

  5. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń