Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak w keczupie to pomysł na szybki obiad lub kolację. Szybki oznacza w tym przypadku krótki czas i niski stopień skomplikowania przygotowań, niemniej dania nie można zrobić na ostatnią chwilę. Im więcej czasu mięso spędzi w marynacie, tym lepiej! Pozostawiony na noc w ketchupie kurczak będzie soczysty, kruchy i pełen smaku. Do tego dania najlepiej nadają się niewielkie, delikatne skrzydełka, choć możesz też sięgnąć po podudzia lub podzielić na mniejsze kawałki mięso z piersi kurczaka.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 300
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11109
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3645
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1241
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 300
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11109
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3645
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1241
Składniki
Połącz w misce ketchup, sos sojowy, miód i olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i obie papryki. Dopraw marynatę do smaku solą i pieprzem.
Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz i odetnij z nich lotki. Obtocz w marynacie. Naczynie z zamarynowanymi skrzydełkami przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny – najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem ogrzej do temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Przełóż skrzydełka do naczynia żaroodpornego. Przelej na nie resztę marynaty. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut, co pewien czas obracając skrzydełka na drugą stronę. Pod koniec pieczenia na kilka minut włącz funkcję grilla lub podnieś temperaturę piekarnika do 220°C – dzięki temu kurczak będzie bardziej chrupiący z wierzchu.
Kurczaka w keczupie podawaj gorącego, najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków (możesz upiec je jednocześnie ze skrzydełkami) lub frytek.