Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak w keczupie to pomysł na szybki obiad lub kolację. Szybki oznacza w tym przypadku krótki czas i niski stopień skomplikowania przygotowań, niemniej dania nie można zrobić na ostatnią chwilę. Im więcej czasu mięso spędzi w marynacie, tym lepiej! Pozostawiony na noc w ketchupie kurczak będzie soczysty, kruchy i pełen smaku. Do tego dania najlepiej nadają się niewielkie, delikatne skrzydełka, choć możesz też sięgnąć po podudzia lub podzielić na mniejsze kawałki mięso z piersi kurczaka.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 58
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 35
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 58
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 35
Składniki
Połącz w misce ketchup, sos sojowy, miód i olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i obie papryki. Dopraw marynatę do smaku solą i pieprzem.
Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz i odetnij z nich lotki. Obtocz w marynacie. Naczynie z zamarynowanymi skrzydełkami przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny – najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem ogrzej do temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Przełóż skrzydełka do naczynia żaroodpornego. Przelej na nie resztę marynaty. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut, co pewien czas obracając skrzydełka na drugą stronę. Pod koniec pieczenia na kilka minut włącz funkcję grilla lub podnieś temperaturę piekarnika do 220°C – dzięki temu kurczak będzie bardziej chrupiący z wierzchu.
Kurczaka w keczupie podawaj gorącego, najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków (możesz upiec je jednocześnie ze skrzydełkami) lub frytek.