Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w pomarańczowym sosie

Kurczak w pomarańczowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15394

Dodano:

Odsłon: 121

Super aromatyczny kurczak na obiad.

Składniki

  • Mięso drobiowe 1 ½ kg (noga, skrzydełka, udko)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Marchewka 2-3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sok pomarańczowy 5 łyżek
  • Brokuł 1 szt.
  • Bulion drobiowy 200 ml
  • Wino wermut 5 łyżek
  • Śmietanka kremówka 100 ml
  • Masło 2 łyżki
  • Świeży tymianek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso natrzeć solą i pieprzem i piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie obłożyć pokrojoną w słupki marchewką i cebulą. Dodać tymianek, wino, sok pomarańczowy, podlać bulionem, śmietanką i upiec do miękkości. Brokuł ugotować oddzielnie z dodatkiem odrobiny soli, podsmażyć na maśle z gałką muszkatołową i podawać z przygotowanym mięsem polanym wytworzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń