Dania główne Przepis na:
Kurczak w pomarańczowym sosie

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15394
Dodano: 21.11.2019
Odsłon: 121
Składniki
- Mięso drobiowe 1 ½ kg (noga, skrzydełka, udko)
- Sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Marchewka 2-3 szt.
- Cebula biała 1 szt.
- Sok pomarańczowy 5 łyżek
- Brokuł 1 szt.
- Bulion drobiowy 200 ml
- Wino wermut 5 łyżek
- Śmietanka kremówka 100 ml
- Masło 2 łyżki
- Świeży tymianek
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem i piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie obłożyć pokrojoną w słupki marchewką i cebulą. Dodać tymianek, wino, sok pomarańczowy, podlać bulionem, śmietanką i upiec do miękkości. Brokuł ugotować oddzielnie z dodatkiem odrobiny soli, podsmażyć na maśle z gałką muszkatołową i podawać z przygotowanym mięsem polanym wytworzonym sosem.
Komentarze do przepisu (1)

ErJot 22 listopadaZgłoś do usunięcia
Apetyczne danie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz