Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z kuchni francuskiej
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Składniki
Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki. W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka, wyjąłem z rondla. Gorący tłuszcz wylałem. Rozgrzałem resztę masła i oleju. Włożyłem do rondla jarzyny i obsmażonego kurczaka. Wlałem koniak, rondel przykryłem i zdjąłem z ognia na 5 minut. Dodałem białe wino, do smaku sól i pieprz. Zagotowałem na dużym ogniu, zmniejszyłem płomień i dusiłem 20 minut. Posiekany estragon wsypałem do potrawy i dusiłem 10 minut. Wyjąłem kurczaka, trzymałem go w cieple. Zredukowałem sos do połowy objętości. Doprawiłem solą, pieprzem, dodałem śmietanę.