Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki kurczak w aksamitnym i aromatycznym sosie śmietanowym z kurkami.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 219
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25148
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 219
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25148
Składniki
Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie na sitku i odstawić, by osiąkły z wody. Większe sztuki przekrawamy wzdłuż na pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Szalotkę i czosnek drobno kroimy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek. Odstawiamy na kilka minut.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy szalotkę i kurki. Przez chwilę wszystko podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z czosnkiem. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy bulion Zmniejszamy gaz, dodajemy zioła (tymianek w całości, a z rozmarynu same listki) i przykrywamy całość na 10 minut do duszenia.
Następnie do mięsa wlewamy śmietankę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut. Danie gotowe.