Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki kurczak w aksamitnym i aromatycznym sosie śmietanowym z kurkami.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6382
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6382
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie na sitku i odstawić, by osiąkły z wody. Większe sztuki przekrawamy wzdłuż na pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Szalotkę i czosnek drobno kroimy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek. Odstawiamy na kilka minut.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy szalotkę i kurki. Przez chwilę wszystko podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z czosnkiem. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy bulion Zmniejszamy gaz, dodajemy zioła (tymianek w całości, a z rozmarynu same listki) i przykrywamy całość na 10 minut do duszenia.
Następnie do mięsa wlewamy śmietankę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut. Danie gotowe.