Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki w śmietanie od zawsze kojarzyły mi się z kuchnią polską, ale europejska kuchnia łączy w sobie ludy oraz regiony. Kurka zwana u nas lisiczką, gąską lub też lepieszką, w Czechach znana jest jako liska obecna. "Kureci prsa s omackou z lisek" to pierś z kurczaka w sosie kurkowym podawana tam najczęściej z ziemniakami, knedlikiem, ale też z makaronem oraz ryżem. Kurka to grzyb dobrze znany w czeskiej oraz europejskiej kuchni. Mi przypomina najmilsze smaki dzieciństwa, dlatego zawsze ze smakiem korzystam z sezonu kurkowego. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną. Dziś zapraszam na pożywne, delikatne i lekko pikantne kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym, lisiczkowym sosie. Takie danie jadłam w czeskim Nachodzie, a dodatek w postaci ziemniaków lub pokrojonego w plastry knedlika był do wyboru. Kurczaka możemy podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, czeskimi knedlikami, ryżem, kaszą lub makronem.
Polecam.
Odsłon: 474
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na ob...
Odsłon: 3180
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2003
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12397
Polecam.
Odsłon: 474
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na ob...
Odsłon: 3180
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2003
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12397
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki i bardzo delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz harissą. 2 łyżki oleju łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy do kurczaka i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerz. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, lekko je solimy i dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu.
Do kurek dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. * Jeśli chcemy, aby sos był jeszcze gęstszy to przed wlaniem śmietanki, wymieszajmy ją z łyżeczką mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - z łyżeczką białej mąki gryczanej).
Kurczaka w sosie kurkowym podajemy w ulubionymi dodatkami. Pysznie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem.