Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie mole jest jednym z bardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Charakterystyczny jest dymno-słodko-ostry smak sosu, jego aksamitna i gładka konsystencja oraz bogaty, głęboki kolor. Potrawa wymaga dłuższego przygotowania, dlatego gości na stołach Meksykanów głównie podczas specjalnych okoliczności. Ty możesz przygotować kurczaka w sosie mole bez okazji, po prostu, gdy masz na to ochotę.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2152
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12307
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2152
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12307
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj, następnie włóż opłukane i oczyszczone udka kurczaka. Dodaj połówkę cebuli, ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidory, kolendrę, liść laurowy i ½ łyżki soli. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie zbieraj wytworzoną pianę, by rosół wyszedł klarowny. Na końcu wyjmij kurczaka z wywaru, przelej bulion oddzielając go od dodatków i odstaw do przestygnięcia.
Na suchej patelni upraż migdały, orzechy pekan, pestki dyni i sezam, a gdy ostygną, zmiel w młynku do kawy lub malakserze z ostrymi ostrzami, po czym przesyp do miseczki. Następnie wsyp na patelnię kminek, oregano, anyż, tymianek, majeranek, goździki i pieprz. Przesmażaj około minuty, cały czas mieszając. Następnie utłucz przyprawy na proszek w moździerzu. Przetnij papryczki na pół, usuń nasiona, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni opiecz papryczki tak, aby się zrumieniły, ale nie spaliły. Następnie zalej niewielką ilością przygotowanego bulionu i gotuj około 10 minut. Przełóż do miski (razem z płynem).
Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż obraną i posiekaną cebulę, a po chwili dołóż zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj obrane i przekrojone pomidory, suszone śliwki lub rodzynki oraz laskę cynamonu. Przesmażaj kilka minut. Dodaj pokruszoną czekoladę i gotuj, aż składniki się połączą.
Wszystkie, przesmażone składniki sosu (poza laską cynamonu) umieść w kielichu blendera, dodaj pokruszone krakersy, dolej około 200 ml bulionu i zmiel całość na gładki sos. Przelej sos do garnka lub na głęboką patelnię, dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby dopraw solą. W tym czasie ugotuj ryż, odcedź i odłóż. Podgrzej tortille z dwóch stron na suchej patelni.
Zaraz po przygotowaniu serwuj danie. Na talerz wyłóż porcję ryżu, ciepłe połówki tortilli zwinięte w ruloniki oraz kurczaka w aromatycznym sosie. Całość posyp sezamem.