Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w kremowym sosie pieczarkowym podany w formie roladek pokrojonych na plasterki zrobi wrażenie na domowym rodzinnym obiedzie.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1371
Polecam.
Odsłon: 2511
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1371
Polecam.
Odsłon: 2511
Składniki
Filety oczyść, przekrój wzdłuż na pół, tak aby powstało 6 cieńszych kotletów. Delikatnie rozbij je tłuczkiem przez folię. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
Paprykę pokrój w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Na każdy kawałek mięsa nałóż odrobinę musztardy, kilka paseczków papryki i cebuli. Zawiń ciasno w roladki, zabezpiecz wykałaczkami lub obwiąż nitką kuchenną.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki ze wszystkich stron na rumiano. Następnie przełóż je do garnka lub głębszej patelni.
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na tej samej patelni, na której smażyły się roladki. Możesz dodać odrobinę oleju. Gdy puszczą wodę i lekko się zrumienią, przełóż je do roladek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę i czosnek granulowany.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut, aż mięso będzie miękkie.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu, aby zahartować śmietanę. Wlej mieszankę do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.